Waarom speelt het bedrijfsleven geen oefenwedstrijden?

Oefenen: da's toch logisch

Nederland telt bijna 17 miljoen bondscoaches. Er is vaak commentaar op de enige echte coach, meestal op speelwijze of de keuze van de wissel. Maar er is nooit iemand die het vreemd vindt dat oefenwedstrijden worden gespeeld. Immers er zijn altijd wel wijzigingen in het team en het is belangrijk dat er verschillende speelafspraken worden gemaakt, zodat het team snel en flexibel kan schakelen tijdens de wedstrijd.

Alleen blijkt dit in het bedrijfsleven helemaal niet zo logisch. Na de keuze van een nieuwe medewerker wordt deze meestal als persoon geïntroduceerd en ingewerkt. Zelden wordt het team waar de medewerker gaat werken, als team meegenomen in het wennen aan de nieuwe medewerker en oefenen in de samenwerking. Terwijl hier natuurlijk ook geldt dat het loont om eerst eens te oefenen in hoe iedereen op elkaar reageert in bepaalde situaties. Oefenen da’s toch logisch! Een bondscoach zou in elk geval weigeren om zonder oefening het spel te spelen.

Speel ook een oefenwedstrijd

En ingewikkeld is het niet, je kan heel eenvoudig een dagdeel of dag inrichten om het “nieuwe” team weer op scherp te zetten en nieuwe afspraken te maken voor de komende tijd. Daarbij wordt dan ook meteen de nieuwe situatie in kaart gebracht en leert iedereen weer elkaar op krachten in te schatten. En herhaal dit nog een keer een maand later. Het kost even tijd maar het is de investering meer dan waard en sterker nog wie durft zonder oefenen met nieuwe spelers de snel veranderende competitie aan?

De teamcoach helpt bij deze oefening. Die geeft strucuur en observeert het spel en koppelt het resultaat terug zodat de spelers zelf inzicht krijgen in hun toegevoegde waarde voor het team. Wij bieden deze coaching op maat en zorgen dat u met een sterk team klaar bent voor het spel. Meer weten? Zie: teamontwikkeling.